Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να περπατούν ξυπόλυτα;

Η βάδιση με γυμνά πόδια είναι ό,τι καλύτερο για την ανάπυξή των παιδιών από τα πρώτα τουσ βήματα!

Έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Τζένα στη Γερμανία αναζήτησε τυχόν σύνδεση ανάμεσα στις βιομηχανικές αλλαγές που προκαλούνται στα πέλματα από τη βάδιση με γυμνό πόδι και την ευρύτερη ανάπτυξη των ποδιών και των κινητικών δεξιοτήτων κατά την παιδική ηλικία αλλά και αργότερα στην ενηλικίωση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν τις κινητικές δεξιότητες (όπως ισορροπία, άλμα και ταχύτητα) από 832 παιδιά από τη Δυτική Γερμανία και τη Νότιο Αφρική. Διαπίστωσαν ότι στις περιοχές όπου τα παιδιά μεγάλωναν περπατώντας χωρίς παπούτσια είχαν σημαντικά μεγαλύτερη δεξιότητα τόσο στην ισορροπία όσο και στα άλματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μύες, τα οστά, οι αρθρώσεις και οι τένοντες στα πέλματα  (όπως και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος) χρειάζονται εξάσκηση για δυναμώσουν και να αναπτυχθούν σωστά. Όμως τα παπούτσια περιορίζουν τη φυσική κίνηση του ποδιού και εμποδίζουν τους συνδέσμους να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί, δηλαδή να κάμπτονται, να στρέφονται και να παίρνουν το σχήμα της επιφάνειας πάνω στην οποία πατάμε, αναπτύσσοντας έτσι τις δεξιότητες της ισορροπίας, της προσαρμοστικότητες και της δύναμης.

Χωρίς τα παπούτσια, τα πόδια μας μπορούν να εκπληρώσουν πλήρως τη λειτουργία για την οποία προορίζονται από τη φύση.

Ανάλογα με την επιφάνεια, ισορροπούν και στηρίζουν με βέλτιστο τρόπο το υπόλοιπο σώμα μας – αυτό γίνεται πολύ καλύτερα από ό,τι με παπούτσια.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε βλάβες στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη (αρθροπάθειες). Όποιος έχει ήδη τέτοιες ενοχλήσεις και προβλήματα θα διαπιστώσει μετά από λίγους μήνες ξυπόλυτου περπατήματως πως οι πόνοι βελτιώνονται σημαντικά.

Στην Αυστραλία, ο ποδίατρος Paul Thompson έχει ξεκινήσει ολόκληρο κίνημα (Barefoot Movement) προτρέποντας παιδιά αλλά και ενήλικες κάθε ηλικίας να κινούνται όποτε είναι δυνατόν χωρίς παπούτσια. «Θεωρώ ότι η τάση που θέλει τα μικρά παιδιά να φορούν παπούτσια που “υποστηρίζουν” τον αστράγαλο και έχουν μαξιλαράκι στην καμάρα ευθύνεται για την εμφάνιση όλο και περισσότερων προβλημάτων στην κίνηση και την στάση του σώματος», λέει ο ίδιος. «Βλέπω πολλά παιδιά με άκαμπτα παπούτσια που «σκληραίνουν» και αδυνατίζουν τα πέλματα», συνεχίζει. «Η λανθασμένη επιλογή παπουτσιών προκαλεί αλλαγές στη στάση του σώματος και πολύ σύντομα οδηγεί σε δυσλειτουργία των ποδιών και των ισχίων… Το αποτέλεσμα είναι οι πλατυποδίες, οι πόνοι στη μέση, οι κάλοι και τα προβλήματα στην ευθυγράμμιση των αστραγάλων με τα γόνατα και τα οστά της λεκάνης».

Ο ποδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να επιλέγουν παπούτσια με τα εξής χαρακτηριστικά:

– Επίπεδη και όχι ανυψωμένη σόλα στη φτέρνα

– Εύκαμπτη και όχι υπερβολικά σταθερή σόλα

– Φαρδιά στο μπροστινό σημείο ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα

– Χωρίς έξτρα επένδυση («μαξιλαράκι») στην καμάρα, προκειμένου να επιτρέπουν στο πέλμα να προσαρμόζεται στις διαφορετικές επιφάνειες και να απορροφά τους κραδασμούς.

– Με ίσια γραμμή που επιτρέπει στα δάχτυλα να κινούνται και δεν τα υποχρεώνει να ανασηκώνονται.

Τα παπούτσια Attipas πληρούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ακριβώς επειδή έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στο παιδί να περπατάει σαν να είναι ξυπόλυτο. Τα παπούτσια Attipas επιτρέπουν στο βρεφικό ποδαράκι όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για την υγιή του ανάπτυξη και του προσφέρουν πλήρη ελευθερία και άνεση.

Τα παπούτσια Attipas είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εξασφαλίζουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της βάδισης με γυμνό πόδι, που είναι και η καλύτερη επιλογή για τη γρήγορη και σωστή ανάπτυξη των παιδικών πελμάτων. Επειδή, όμως για λόγους ασφαλείας αλλά και κοινωνικούς δεν μπορούμε να τα αφήνουμε να βαδίζουν ξυπόλυτα όλες τις ώρες και σε όλες τους τις δραστηριότητες, τα παπούτσια Attipas δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη, μετά από 7ετή έρευνα του Motor Development Center του Πανεπιστημίου της Σεούλ! Έτσι, το περπάτημα φορώντας τα παπούτσια Atiipas προσομοιάζει τη βάδιση με γυμνό πόδι προσφέροντας παράλληλα προστασία και ασφάλεια στο πέλμα.

Και γι’ αυτό είναι η ιδανική επιλογή για τα πρώτα τους παπούτσια!

Attipas σημαινει “Τα πρώτα βήματα του αγαπημένου μου φίλου” 

Πώς να επιλέξουμε σωστά τα πρώτα παπούτσια του μωρού;
Πάμε διακοπές μαζί με τα Attipas!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close My Cart
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigation
Categories